Man 40 - 49

Wie is Peter?

Peter is boekhouder die als ‘meester manipulator’ na een jarenlange verslaving en inzet in AGOG scherp inzicht heeft in de 100 manieren waarop een gokverslaafde zichzelf en anderen om de tuin leidt. Zelf gokt hij twintig jaar, totdat zijn partner zei: of je kiest voor mij of voor het gokken.

Hij koos voor zijn partner. Geen goede motivatie vond de hulpverlening, want niet vanuit hemzelf komend. Hij had er lak aan en meldde zich bij AGOG. Daar zetten lotgenoten hem voor de spiegel, hij was toen 38 jaar oud, en zag zichzelf voor het eerst zoals hij werkelijk was. Bij Peter pakte het goed uit, maar het kan ook averechts werken als gokkers geconfronteerd worden met gokkers die er wellicht nog beroerder aan toe zijn. ‘Je zou zo maar kunnen denken: zo erg ben ik er nou ook weer niet aan toe, dus ik kan nog wel even verder’.

Peter wilde echter niet nog jaren aanmodderen en speelde open boek, naar zijn lotgenoten, partner en de paar vrienden die hij nog overhad. Zijn lotgenoten bij AGOG leerden hem geleidelijk om spanning en ontspanning niet langer te zoeken in gokken, maar in andere dingen. Eenmaal hersteld van zijn verslaving stelde Peter weer doelen in het leven en verstopte hij zich niet langer als het even wat minder gaat, maar praatte hij met zijn dierbaren.

‘Eerlijkheid en vertrouwen, daar gaat het om bij herstel’, zegt Peter. ‘Als je bij ons in de groep zegt dat je een goede echtgenoot bent, maar je hebt deze week drie keer tegen haar gelogen, dan gaan wij het daar wel even over hebben.’

Om de privacy van deze persoon te beschermen is gebruik gemaakt van een verzonnen naam. De werkelijke naam van Peter is bij de redactie bekend.

Nóg wijzer worden? Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan de redactie
Uw kunt uw vraag anoniem stellen. Ervaringsvraagstukken behoudt het recht uw vraag niet te publiceren en/of in behandeling te nemen.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA van Google | Privacy - Voorwaarden